Kanal Tedavisi

Dişler insanların çiğnemesine yarayan çene kemikleri üzerine dizilmiş olan beyaz renkli sivri ve sert organların her birine verilen isimdir. İnsan hayatında çok önemli bir yeri olan dişler zamanla çeşitli nedenlerden dolayı hasar görür. Bu hasarların en belirgini dişlerin çürümesidir. Çürüyen bir diş işlevini yitirirse burada devreye dolgu yada endodontik tedavi dediğimiz kanal tedavisi girer. Diş tekrar eski işlevine geri dönmesi açısından işlem görür. Endodonti genel olarak kanal tedavisi olarak adlandırılır. Endodonti, sinirin (pulpa) kendisini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda uygulanan tedavidir. Genellikle kırık dişlerde ve derin çürüklerde bakteriler sinirin iltihaplanmasına yol açar. Bu hasar görmüş sinir çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokulara zarar verir ve diş kaybedilir. İşte burada kanal tedavisi dediğimiz işlem ile sinir dokusu çıkarılarak kanal boşluğu temizlenir, şekillendirilir ve dokuya uygun kanal dolgu maddeleri ile doldurulur. Bu işlemin bütünü kanal tedavisi uygulamasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisi gören bir diş ömür boyu kullanılabilir. Ancak doğal dişlere göre daha kırılgan olabilirler.

Eğer dişinizde kendiliğinden gelişen bir ağrı olursa, dişin etrafında (diş etinde) şişlik görülmesi, dişte renkleşme olursa, sıcak veya sıcak içecekler esnasında ağrı oluşumu ve uzun sürse sürmesi ve ağrı kesicilerle kesilmeyen ağrıların oluşması gibi etkenlerle bunu anlamak mümkün gözükebilir.

İşlemden sonra 1 hafta 10 günlük bir süreçte hassasiyet oluşabilir. Bu durum hekiminizin size yazdığı reçete ve ağrı kesiciler ile hassasiyetiniz azalacaktır.

Eğer dişinizde bir enfeksiyon yoksa tek seansta bitebilir fakat dişinizde bir enfeksiyon varsa birkaç seansla işlem yapılabilir. Hekim gerekli süreyi size aktaracaktır.

Hekiminiz işlem öncesi anestezi uygulayacağı için ağrı, acı hissi olmaz.

İşlem görmüş dişler kahverengi, pembe ve gri renk alabilirler. Bu durum diş beyazlatma veya kaplama yöntemi ile düzeltilebilir.