Doktora Sorun
20 YAŞ DİŞİ
Genel olarak 16-25 yaşları arasında çenenin her iki tarafının sonunda çıkan üçüncü büyük azı dişleridir. 20 yaş dişleri 4 adet çıkarlar. Bazı kişilerde ilerleyen yıllarda uygun kemik mesafesi yeri bulduğu zamanlarda ya da ağızda yer oluşmadığı için çıkmayabilirler. Diğer dişlerden farklı değildirler. Çene yapısı yeterli değilse alttan gelen 20 yaş dişleri yer bulamıyor ve gömülü olarak kalıyorlar. Ya tamamen gömülü kalıyor kişi bunu fark etmiyor ya da bir kısmı diş etinin üzerinde çıkarak bazı problemlere neden oluyor. Bu 20’lik dişler öndeki dişleri ittirerek çapraz bir diş görünümüne neden olmaktadır. Bazı bakteriyel floraların çıkan 20’lik dişine yerleşmesi sonucunda kişi baskıyı ve problemi fark etmeye başlar. Hasta öncelikle kliniğe gelir ve röntgen çekilir. Hekim gerekli tedaviyi hastanın durumuna göre belirler ve hastaya izah eder ve tedavi başlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu dişlerin çene kemiği üzerindeki pozisyonları, yüksekliği ve üzerinin kemik ile kaplı olup olmaması gibi durumlar; onları, normal diş çekimlerinden ayıran özellikte oldukları için normal diş çekimleriyle aynı şekilde çekilmezler.
20 yaş dişlerinin çekilmesi için belli bir zaman yoktur. Fakat tercih edilen 20 -30 yaş aralığıdır. 40 yaşından sonra çekilen 20’lik dişlerde iyileşme süreci ve operasyon biraz daha zor olmaktadır.
Çürük olmayıp, pozisyon bozukluğu bulunmuyorsa ve ağızda tüm 20 yaş dişleri mevcut ise, kısaca çiğneme fonksiyonunu karşısındaki diş ile gerçekleştirecek bir durumda ise kesinlikle çiğneme fonksiyonu açısından 20’lik dişler faydalıdır.
Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20’lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanıyor.