Doktora Sorun
BONDİNG
Bonding uygulaması estetik diş hekimliğinde dişin yapısını koruyucu özellikte olan ve çokça tercih edilen bir yöntemdir. Bonding işlemi yapılırken dişe herhangi bir hasar verilmezken, aşındırma durumu olmadan kompozit dolgu malzemesinin dişe yapıştırılmasıyla işlem yapılır. Eğer hastanın dişleri arasında boşluk veya şekil bozuklukları varsa dişlere kesme uygulaması yapılmadan bonding malzemesi kullanılarak dişin üzerine işlem yapılır. Genel olarak bonding uygulaması dişlerde oluşan küçük bozulmalar için yapılan pratik bir işlemdir. Eğer hastanın dişi sorunlara sahipse hekim bonding yanında Lamineer veya porselen kron tercih edebilir. Bonding uygulamasının en önemli avantajlarından birisi dişlere yeniden şekil verilirken kesme işlemi yapılmamasıdır. Aynı zamanda hastanın dişleri gereğinden fazla kısaysa, gülme ve konuşma eyleminde dişleri görünmüyorsa bonding uygulaması ile dişler uzatılır ve daha sağlıklı bir görünüm elde edilir. Bunun yanında dişlerde ciddi bir sararma varsa veya dişlerde çürük, kırık mevcutsa yine bonding uygulaması sayesinde diğer dişlerden ayırt edilmeyecek beyaz ve sağlıklı bir görünüm elde edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bonding uygulaması kolay bir işlemdir. Bu işlem esnasında genel olarak anestezi yapılmaya gerek duyulmaz. Çünkü ağrı hissedilecek bir durum olmaz. Ancak dişte çürük varsa anestezi uygulanır ve yine de hasta ağrı hissetmez.
Dişlere yapılan uygulama sonrasında, dişlerle şeker, buz gibi çok sert nesneler ısırılmamalı, tırnak yeme gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Dişlerin temizliğine de dikkat edilmelidir. Sert besinler tüketildiği takdirde zaman zaman dolgu yüzeylerinde aşınmalarla karşılaşabiliriz.
Bonding uygulaması dolgu malzemeleri ile yapılan ve dişlerden hiçbir aşındırma yapılmadan, dişlere herhangi bir zarar gelmeden tamamlana bir uygulamadır. Dişlerin düzenli bakımı ve diş hekiminin düzenli kontrolleri bondingin ömrünü uzatacaktır.
Bunun için kullanılan mikrofil ajanlar, diş yapısına oldukça yakın özellikte ve en ileri tekniklerle üretilir. Bu nedenle doğal dişler kadar renk değişimine neden olabilirler.