Doktora Sorun
DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ (CAD-CAM)
Öncelikle CAD/CAM teknolojisinin ne olduğunu bilmekte fayda vardır. Bu teknoloji bilgisayar destekli görüntüleme, ölçü alma, tasarım ve üretim teknolojisi olarak tanımlanabilmektedir. CAD/CAM teknolojisinde uzun tedavi seansları olmadan sadece bir randevu ile gerçekleştirilirken aynı zamanda bilgisayar destekli bir uygulamadır.
Diş ve gülüş estetiğinde başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan modern ve kullanışlı bir teknolojidir. Kaşık diye adlandırılan malzemelerle ölçü almak hem hekim hem de hastalar açısından biraz daha zorlu ve uğraş gerektiren bir yöntemdir. CAD/CAM teknolojisi bu işlemi fazlasıyla kolay ve pratik olarak sunmaktadır. Bu teknolojinin ölçü almaya en büyük katkısı yeterli kaliteye sahip olması ve ağız yapımına uyumu doğru boyutlarda sisteme aktarmasıdır.
CAD/CAM teknolojisi bilgisayar destekli bir uygulamadır. Diş hekimi ağız içi ölçü alma kamerası ile ağız içinin ve dişlerin dijital olarak ölçüsünü alır ve 3 boyutlu olarak veriyi bilgisayara gönderir. Yada tamamı dijital olmadan da bu teknolojiden faydalanılabilir. Normal yollarla ölçü alınıp bu ölçü dijitale aktarılarak da bu işlemler yapılabilir. Sonrasında bilgisayardan dişlerin tasarımı yapılarak tasarım bittikten sonra bu veriyi dişin kazınacağı cihaza göndererek dişin kazıma işlemi gerçekleştirilir. Bu teknoloji ile sadece kronlar değil porselen dolgular da yapılabilir.
Avantajları çok fazla olan bu teknoloji ile estetik ve uzun ömürlü restorasyonlar elde edilebilir. Bu uzun ömürlülük yapılan klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Son yıllarda çok kullanılmasının sebepleri arasında bilgisayar odaklı bir sisteme sahip olmasının öneminin çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Hastaya ciddi anlamda bir rahatlık sunan bu teknoloji ile tedavi olmak için diş hekiminizle birebir görüşme yapmak sizin adınıza çok sağlıklı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bu teknolojinin en büyük avantajlarından birisinin hastaya uygulanacak tedavinin seanslara bölünmeden aynı gün içerisinde yapılabilmesidir. Bazı hastalarda bulantıya sebep olabilecek macun/hamur kıvamındaki ölçü maddeleri yerine kamera ile dişinizin ölçüsü alınır ve tedavi çok daha rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Bu teknoloji implant işleminde kullanılabilir. 3 boyutlu görüntülemenin ardından hemen üretilebilen cerrahi rehber plaklar sayesinde implantın nereye ve nasıl yerleştirebileceği planlanabildiği gibi hata riski de minimum dereceye indirilebilmektedir.
Dijital gülüş tasarımı ile hastadan tedavi öncesi ayrıntılı fotoğraflar alıp kişiye özel gülüş tasarımlar yapmak mümkündür. Bazı özel simülasyonlar ile hastanın tedavisi bittikten sonra nasıl görüneceği de hem hasta hem hekim tarafından belirlenebilmektedir.
El ile yapılan çizimlerin veya tasarımların çok meşakkatli ve uzun zaman alan bir iş olduğunu biliyoruz. Bu uzun ve meşakkatli iş cad programları ile kısa sürede yapılabiliyor. Ufak bir hata işi bozmuyor dolayısı ile verimde oldukça artıyor. Bu yüzden hem hekim hem hasta tarafından tercih edilmesi çok mantıklıdır.
CAD/CAM ile beraber yapılan işlemler yapılacak işin kalitesi ile kıyaslanırsa çok maliyetli değildir. Ancak geleneksel yöntemlere göre yapılan işlemlerden biraz daha maliyetlidir.