DİŞ ETİ HASTALIKLARI (PERİODONTOLOJİ)

Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, portakal kabuğu görünümlüdür ve dişi sıkıca saran kısımdır. Diş eti hastalıkları dişleri çevreleyen dokuların iltihabi hastalığıdır. Erken dönem teşhis edildiği zaman kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirken dikkat edilmediği taktirde yetişkinlerdeki diş kayıplarının büyük çoğunluğu diş eti hastalıklarından kaynaklanmaktadır.

Dişeti hastalıklarındaki ilk belirti dişleri fırçalarken görülen kanamalar ve dişeti renginin pembeden kırmızıya dönmesidir. Bu dişeti hastalığının ilk safhasıdır. Tedavi edilmezse hastalık ilerleyerek dişleri destekleyen çene kemiğinde erimeye yol açar ve bu durumun geriye dönüşü yoktur. Dişetlerinin sağlıklı olması doğal dişlerin korunması, rahat bir çiğneme iyi bir sindirim sağlanmasında büyük katkısı vardır.

İleri diş eti hastalıklarında diş ile dişeti arasında periodontal cep oluşur. Bu durum enfeksiyonun yerleşimine ve hastalığın ilerlemesine neden olur. Dişeti hastalığı ilerleyince kemik erimesi olur, dişler sallanmaya başlar, bazen çok ciddi apseler olur ve sonunda diş kaybına neden olabilir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi

Erken dönemde dişler üzerindeki eklentiler (plak ve diş taşları) uzaklaştırılır kök yüzeyinin güzelce temizlenmesi sağlanır. Bu işlem diş etinde iltihaba neden olan bakteri ve zararlı yapıların uzaklaştırılmasını sağlar. Tedavinin başarılı olabilmesi için günlük etkin bir ağız bakımı çok önemlidir. Daha ileri vakalarda cerrahi protokoller gerekebilir.

Diş eti tedavisi sonrası 6 ay ile 1 yıl aralıklarla düzenli diş hekimi kontrollerini yaptırmak diş eti tedavisinin uzun dönem başarısında etkilidir.