Doktora Sorun
İMPLANT
İmplant diş hekimlerinin son yıllarda ki en popüler işlemlerinden birisidir. İmplantın hastaya en büyük faydalarından birisi eksik dişlerinin yerine yenilerinin yapılması ve bu işlem yapılırken diğer dişlere zarar verilmemesidir. İmplant diş eksikliği tedavisinde uygulanan, diş köklerini taklit eden küçük vidalardır. Genellikle titanyum alaşımlarından imal edilirler. İmplantlar aynı çap ve uzunlukta olmadığı gibi uygulanacakları işlem bölgesindeki kemik yapısına göre farklı boyutları vardır. İmplant tedavisi kısa bir işlem değildir fakat çok kullanışlı ve rahat bir uygulamadır. Bunun yanında son yıllarda İmmediat İmplant adı altında tek seansta uygulanan tedaviler de vardır. İmplant tedavileri genel olarak 3–6 ay arasında süren belirli aşamaları olan bir tedavidir. Sürecin başlamasındaki en önemli etken muayenedir. Bu işlem için öncelikle ağız hijyeni sağlanır ve implantın uygulanacağı bölgedeki kemik dokusunun uygunluğu incelenir. İmplant dişin yerini tutmak üzere kemik içine yerleştirilen bir vidadır ve implantın tutması için uygulanacağı bölgede yeteri kadar kemik olmalıdır. Bunu anlamak için hekiminiz tarafından tanı yöntemleri olan panoramik veya tomografik radyografik değerlendirme yapılır. Hastanın implant işlemi için uygun olup olmadığı belirlenir. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda hekim implant işlemine başlamadan sinüs lifting, greft, kemik ogmentasyonu gibi bazı cerrahi yöntemlerle implantın uygulanacağı yeri yeterli seviyeye getirecektir.
Sonrasında ne kadar implant yapılacağı, tedavinin süreci, ödenecek miktara kadar bir planlama yapılıp hastaya sunulur. Bu aşamadan sonra implantın cerrahi işlemi başlar. İşlemin yapılacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. İmplant çene kemiğine yerleştirilerek kapatılır. Bu işlem hasta ve hekime göre farklılık gösterse de bir implantın uygulanması 10–20 dakika arasındadır. Son olarak işlem steril bir ortamda olacağı için hasta gönül rahatlığıyla tedavisini yaptırabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
İmplant uygulaması lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. İşlem esnasında herhangibir ağrı hissedilmemektedir.
İmplant uygulaması sonrası en sık rastlanan durum implant uygulanan bölgede yapılan implant sayısının durumuna göre şişlik ve morluk oluşabilmektedir. Bu geçici bir durumdur. İmplant sonrası anestezinin etkisi geçince genellikle düşük seviyede bir ağrı olmakta ve kullanılan ağrı kesicilerle bu ağrı geçmektedir.
Öncelikle hastanın kemik yapısına bakılarak karar verilecektir. Çene Kemiği gelişimini tamamlamış herkese implant uygulaması yapılabilir. Kemik gelişimi tamamlanmamış gençlere, baş-boyun bölgesinde radyoterapi uygulanan hastalara, diyabet, kalp rahatsızlığı ,yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıkları olan kişilere ilgili doktorların onayı olmadan implant işlemi uygulamak uygun görülmemektedir.
Hiç dişi olmayan bir hastaya hekimin planlamasına göre değişiklik göstermekle beraber sabit protez uygulamalarında tek çeneye 6-8 adet implant yapılabileceği gibi kemik yapısının uygunluğuna göre alt çenede en az 2, üst çenede en az 4 implantın yerleştirildiği hareketli bir protez uygulaması yapılabilir.
Yeterli cerrahi bilgi ve yeteneğe sahip her diş hekim implant uygulaması yapabilir.
Hastanın kemik yapısına ve tedavisine göre genel olarak 2-3 ay implant çene kemiğinde kalmalıdır. Çünkü implantın çene kemiğiyle birebir bağlanması gerekir. Bu durum implantın başarısı ile direkt etkilidir.
Dişler işlemden 1 gün sonra fırçalanmalı, cerrahi işlemin olduğu gün sigara, alkol kullanılmamalı, 1 gün boyunca gargara yapmamaya, tükürmemeye özellikle dikkat edilmeli. Hekiminizin size önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalı.
Aslında bu durumu iki aşamada açıklayabiliriz. Birinci aşama diş eti ve çevresinin iyileşmesi. Bu hızlı bir iyileşme süreci gösterir ve 1 hafta sonra dikişler alınarak iyileşme süreci hızlanır. İkinci aşama ise Osseintegrasyon (kemiğin implantı sımsıkı tutması) sürecidir. Bu da 2–3 ay kadar sürmektedir.
İyileşme başlığı gerçek dişlerde olduğu gibi protez dişinde sanki diş etinin içinden geliyormuş gibi doğal görünmesini sağlamak amacıyla kullanılır.
İmplant uygulaması yapılırken genellikle lokal anestezi yapılırken iyileşme başlığı takılırken bazı durumlarda hafif bir anestezi uygulanırken bazı durumlarda anesteziye gerek duyulmadan takılır. Bu duruma hekiminiz karar verecektir.
Eğer kemik implantın yüzeyine bağlanmamışsa implant tutmaz. Osseintegrasyon dediğimiz bu işlem ile implantın kemiğe bağlanması durumunun gerçekleşmesi beklenir.
Her hasta da bu durumlar görülmese de enfeksiyon, sistemik hastalıklar ve sterilizasyon eksikliği gibi nedenler bunlara yol açabilir.