ORTODONTİ (DİŞ TELİ) TEDAVİSİ

Ortodonti, diş ve çevre dokuları kaynaklı ağız ve yüz anomalilerinin düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisini içeren diş hekimliği dalıdır. Diş teli tedavisi ortodonti tarafından yapılır ve dişlerle çenenin üç boyutlu olarak uyum içerisine getirilmesi işlemini içerir. Bu tedavi sayesinde her yaştaki insan için güzel bir gülümseme, iyileştirilmiş ağız diş sağlığı ve daha kaliteli bir yasam sağlanabilir.

Dişlerde yanlış beslenme bozuklukları, hatalı yutkunma ya da yanlış solunum gibi şeyler çenenin yapısını bozabiliyor. Fonksiyonel bazı aygıtlarla kemikleri bir miktar açarak çeneyi yine bir miktar hareket ettirerek dişlerin daha düzgün oturmasını sağlamaktır. Bu şekilde bozulan ağız fonksiyonları tedavi edilmiş olmaktadır. Ağızda daimi dişler olduğu sürece ve yeterli kemik olduktan sonra hasta kaç yaşında olursa olsun hastaya tel takarak dişler düzeltilebiliyor.

Gelişen teknoloji ile şeffaf ve porselen braketler hastanın tedavisinde hem görsel hem de rahatlık olarak üst seviyededir. Bunun yanında takılıp çıkarılabilen plaklarla da bu tedaviler uygulanabiliyor. Bu plaklar daha yalın ve sadedir. Kişinin kendinden başka kimse ağzında plak olduğunu fark etmiyor. Rutin hayatında günde 20-22 saat kadar bu plağı kullanan hasta da ciddi anlamda bir iyileşme gerçekleşir. Diş teli taktıran hastaların en çok dikkat etmesi gereken husus ağız temizliği ve sert yiyecekler tüketmemesidir. Tedaviye karar veren hasta hekimine başvurup muayene oluktan sonra gerekli planlamalar yapılıp tedavi süreci başlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Dişler üzerlerine uygulanan kuvvetlerle hareket ederler. Braketin düşmesi demek bu kuvvetin artık dişe uygulanmaması yani ortodontik tedavinin kesintiye uğraması demektir. Düşen braketler en kısa zamanda tekrar yapıştırılmalıdır.

Ortodontik tedavi sonrası verilen bu apareyler dişlerin son halini almasını sağlarlar. Kullanılmadığında ise dişlerin bozulmasına neden olurlar ve tekrar dişlerin sabit braketlerle braketlenmesi (yeniden tel takılması) gerekebilir.

Ortodontik tedavi gören hastalar ortodontik diş fırçası ile günde 3 kere diş fırçalamanın yanında ara yüz fırçaları ile braketlerin aralarını mutlaka temizlemelidir. Ağız gargaraları bu bakıma yardımcı olarak kullanılabilir.

Şeffaf Plaklar yetişkin hastalar tarafından çok tercih edilmektedir. Tabiki basit ortodontik problemler için çözüm olabilmektedir. Porselen braketler de görüntü açısından tercih edilmektedir.

Genelde en ideal yaş ergenlik öncesidir. Küçük yaşlarda uygulanan tedavi protokolleri ile ileri yaşlarda yapılan tedavi protokolleri farklılık gösterebilir. Her yaşta tedavi olunabilir. Yetişkin ortodontisi daha uzun sürebilir.

Dişler daima hareket halindedir. Gerekliliklere uyarsak neden kalıcı olmasın? Bu yüzden tedavi sonrası koruyucu plaklar ve iç kısmından retainer denilen ince teller uygulanması kalıcılığını arttıracaktır.

Ortodontik tedavinin süresine bakıldığında pahalı tedavi değildir. Ücreti, klinik şartlarına bağlı olarak değişiklikler gösterse de yapılacak tedavi planına göre de farklılıklar gösterebilmektedir.

Çene ilişkilerinin aşırı bozuk olduğu durumlarda yapılan analiz sonucunda hekiminiz ameliyat kararı verebilir.

Tam olarak şeffaf değildir. Üzerinde kaplama vardır. O da zamanla soyulabilir.

Ortodontik tedavinin ilk günlerinde hassasiyetler olabilmektedir. Alışma süreci olduğundan uzun sürmeyecektir. Unutmayın ki küçük çocuklar bu tedaviyi yaptırabilmektedir.

Normalden daha sık fırçalanır. Tellerin ara bölgelerine sıkışan besin artıklarının da uzaklaşması gerekmektedir. Özel Fırça, diş arası fırçası, gargara kullanımına ek olarak ağız duşu dediğimiz özel bir ağız bakım cihazını da önerebiliriz.