Doktora Sorun
PORSELEN KAPLAMALAR
Diş kaplama işlemi dişlerin krom ve köprülerle kaplanma işlemidir. Bu işlem ya fonksiyonel amaçlı ya da estetik amaçlı yapılmaktadır. Fonksiyonelse diş eksikliği varsa ve implantla tedavi edilemiyorsa ve implant hasta tarafından istenmiyorsa dişler belli prensiplerle küçültülür ve köprü işlemi yapılır. Bu bir diş kaplama işlemidir. Aynı zamanda dişte kırılmalar ve aşınmalar varsa belli bir tedavi eşliğinde dişler küçültülüp ölçüleri alınarak kaplama yapılabilir. Özellikle son yıllarda kaplama işlemi estetik açıdan ciddi talep görmektedir. Dişlerde renk farklılığı varsa bu durumda estetik olarak işlem yapılır. Bu işlemin uygulanması için dişin durumuna ve ihtiyacına göre farklı teknikler uygulanır. Buna hastanın talebi ve doktorun tedavisi önerisi yanıt verecektir. Tedavi kısmında dişler işlem görmesi gereken yerlerine göre kesilirler. Hekim işlem yapacağı dişin ölçülerini alır. Daha sonrasında bilinen yöntemlerle birlikte dijital yöntemler de kullanılarak tedavi süreci başlamış olur. Tedavi şekli hekimin kendisine bağlıdır. Alınan ölçülerden sonra modeller elde edilir ve dental teknisyenler bu modeller üzerinde belli çalışmalar yaparlar. Sonrasında hazırlanan alt yapılarla ağızda provalar yapılır. Alt yapıların diş etine uygunluğu için kontrolü sağlanır. Son aşamada bu alt yapılar üzerinde seramik uygulamalar yapılır ve cila işlemi uygulanır ve hastanın tedavisi tamamlanır.
Ayrıca kaplama tedavilerinde teknolojiden ciddi anlamda faydalanılır. Diş dijital bir ortamda minimum düzeyde düzeltilir ve bilgisayar üzerinde ağız tarayıcılarla yapılır. Bu işlem bilgisayar ortamında gerçekleştiği için bilgiler laboratuar sistemine de düşmüş oluyor. Burada ciddi bir dijital sistem çalışması gerçekleşmiş oluyor ve işlemler daha hızlı gerçekleşmiş oluyor. Bu işlemler ağrılı olmaz çünkü dişte çok aşınma gerçekleşmez fakat yine de küçük çapta da olsa hastanın acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Diş kaplama işleminin birçok çeşidi vardır. Porselen kaplama, zirkonyum kaplama, empress kaplama, laminate veneer kaplama.
Zirkonyum: Diş kaplamaları genellikle porselen kaplama şeklinde uygulanır. Zirkonyum diş kaplama metal desteksiz kaplamalar grubunda olup, kişiye doğal bir görünüm sunar. Diş yapımında kullanılmakta olan ve beyaz renkli bir madde olan zirkonyum , saf mineral hali yerine zirkonya seramiği haline dönüştürülüp , özel fırınlarda işletilir. Ve uygulandıktan sonra dişlerde koyu bir görünüm olmaz.
Empress kaplama: Bu diş kaplama çeşidi aynı zamanda full porselen diş olarak da adlandırıldığı gibi metal alt yapı kullanılmadan, basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen dayanaklığı arttırılmış porselen tedavi biçimidir.
Laminate veneer kaplama: Diş veya dişin ön yüzeyinden çok az bir tabaka aşındırıldıktan sonra ölçü alınıp dişe verilmek istenen form ve renkte ince bir kaplama tabakası üretilir. Laminate adı verilen bu kaplama kompozit esaslı uygun yapıştırıcılarla dişe uygulanarak tutunmaları sağlanır.
Porselen kaplama: Porselen kaplama, porselenden elde edilen ve orijinal diş yüzeyini kaplamak üzerine üretilen bir diş kaplama tekniğidir. Porselen diş, dişlerde meydana gelen estetik kaygıları gidermek ve hastaya daha sağlıklı ve kaliteli gülüşler elde etmesini sağlamak için gerçekleştirilen, dişlerin üst kısımlarına yerleştirilen tedavi yöntemidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hemen hemen her hastaya uygulanabilmektedir. Bazı parafoksiyonel alışkanlıkları olan (tırnak yeme, diş gıcırdatma, kalem ısırma) hastalara uygulamalar sınırlıdır. Aynı zamanda çenenin kapanış biçimine de bakılıp karar verilir.
Bu işlemde dişlerden çok az madde kaldırılıp veya hiç kaldırılmadan yapılması nedeniyle dişin doğal rengine çok yakın protezler elde edilir.
Diş etleri sorunsuz olan hastalarda 1 hafta içerisinde işlem tamamlanır. Hastanın beğenisine göre hekim ve hastanın memnuniyeti sağlanana kadar birkaç seans sürebilir.
Porselen dişler lekelere dirençli olsa da, lekeye neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta fayda vardır ve kaplamanın ömrünü uzatır.
Kaplama genellikle 8–10 yıl arasında kalıcılığa sahip. Bu süreç sonrasında kaplamalar değiştirilmelidir.
Her merkezin ve hekimin zirkonyum fiyatları; malzeme, laboratuar ortamları ve çeşitli faktörlerle değişiklik göstermektedir.