Porselen Laminalar

Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir. Bu yöntemde porselen kron uygulamasından farklı olarak sağlıklı dişler çok fazla kesim yapılmıyor. Bunun yerine dişin sadece ön yüzden çok ince bir diş tabakası kaldırılıp, hazırlanan porselen lamine dişin ön yüzüne özel yapıştırma teknikleriyle yapıştırılıyor.

Lamine kaplamalar olarak adlandırılan bu teknikle dişlerimizin sadece ön yüzeylerin bir dolguda alınandan daha az miktarda malzeme kaldırılarak mükemmel renk ve doku uyumlu uygulamalar yapmak.

Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen birçok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Lamine yaprak kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir.

Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Lamine kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz!

Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır.

Porselen Laminelerin Uygulama alanları: 

  • Ön dişlerdeki aralıkların (diestemaların) kapatılmasında.
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda.
  • Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde. (ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında )
  • Çürük ve çapraşıklık nedeni ile, tüm dişlerin porselen kaplanması gereken durumlarda).
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eskidolguların düzeltilmesinde, Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.

Lamine veneer’in avantajları nelerdir?

Çürük, aşınma, kırık veya yapısal anomalilerden dolayı, kendinizden emin bir şekilde gülümseyemediğiniz durumlarda dişlerinize bu metotla doğal bir güzellik kazandırmak mümkündür. Daha önceleri bu gibi olumsuz durumlarda porselen dolgular ve tam kaplamalar tek çözüm iken günümüzde lamine tedavisi gibi yeni alternatifler mevcuttur.

Bu uygulamanın avantajları;

  • Küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,
  • Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir,
  • Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
  • Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece lamine veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha mükemmel olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlı oluyor. Böylece hiçbir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.
  • Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılabilir. Yani dişlerinize hiçbir müdahelede bulunmadan önce dişlerinizde oluşturulacak değişikliği size gösterebiliyoruz.
  • Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
  • Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
  • Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Sözgelimi, yapışmış bir veneeri dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
  • Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Porselen Laminelerin dezavantajları nelerdir?

Diğer restorasyonlara göre sağlık açısından üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha maliyetli bir sistemdir.

Hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir.

Sıkça Sorulan Sorular

Hemen hemen herkes. Yukarıdaki sebeplerden dolayı şikayetçi olan her yaş grubundaki kişiler lamine tedavisinden yararlanabilir. Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir.

Lamineler iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da, yapıştırma sistemleri (bonding) ile lamineler mevcut dişin yüzeyine yapıştırılır.

Porselen lamineler için en az 3 seans gereklidir. Tedavi süresi yapılacak diş sayısına göre değişiklik gösterir. Ancak bu bahsedilen 3 seansta işlemin bitebilmesi için hiçbir dişeti rahatsızlığının ve çürüğün bulunmaması gerekir. Bu durumlarda önce dişeti tedavileri ve dolgular yapıldıktan sonra işleme başlanabilir.

İşlem esnasında lokal anestezi ile dişler uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissedilmez.

İşlem sonrası geçici laminalar yapılmaktadır bu nedenle işlem bitene kadar dişşiz kalmayacaksınız.

Tırnak yeme, diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıklar laminelerin ağızda kalma süresini kısalır.

İyi bir ağız hijyeni laminelerin ömrünü uzatır. (Dişleri düzenli fırçalamalı, diş ipi yada diş arası fırçaları ile tam bir ağız bakımı sağlanmalıdır.)

1. İleri seviyede diş çarpraşıklığı olan kişilere.
2. Aşırı renklenmiş dişlere. (Lamineler çok ince oldukları için dişin 3. üzerindeki renklenmelerin yansımasını tamamen engelleyemiyor.)
4. Diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıkları olanlara.
5. Dişin en üst kısmındaki mine dokusunun yetersiz olduğu durumlarda.